wat is engagement

Engagement, jij weet toch wel wat dat is?

Steeds vaker komt het woord ‘engagement’ terug in Nederlandstalige marketing. En ook internationaal is engagement booming. Zo volgde ik de Coursera cursus ‘Content Strategy for Professionals: Engaging Audiences for Your Organization’ (die kun jij ook doen). Wat is engagement en hoe begin jij?

In de profilering van jouw merk kun je er niet om heen. Alles draait tegenwoordig om het enthousiast en actief maken van jouw publiek.

Wat is engagement?

Een echt mooie vertaling van ‘engagement’ is er niet. Ingrid Archer gebruikt de Nederlandse woorden boeien en binden. Dat komt in de buurt, maar ik mis nog de intentie van de andere partij. Want ik denk dat engagement tweerichtingsverkeer is. Jij wilt de andere partij graag boeien en binden, maar er is ook een bepaalde mate van interesse en ontvankelijkheid nodig om dat te kunnen doen.

Een ‘engaging community’ is levendig, menselijk en wederzijds. Wederzijds in die zin dat het publiek actief meedoet.

Waarom is engagement zo belangrijk?

Steeds vaker draait het in een community niet om kwantiteit, maar om kwaliteit. Een Facebookpagina kan veel volgers hebben, maar als zij nergens op reageren heeft jouw boodschap geen waarde.

Facebook vindt dat ook en toont daarom berichten selectief. Om jouw boodschap zichtbaar te houden moet het dus de doelgroep echt aanspreken. Zodanig zelfs dat ze de moeite nemen om te reageren, het te delen of te liken. Daardoor kan Facebook zien dat jouw boodschap aansluit bij de behoefte van de lezers. Jij wordt door Facebook beloond doordat je minder betaalt als de engagement hoger is.

Elk verhaal is een cadeautje in mijn timeline.

Wat is engagement in de praktijk? Een voorbeeld

Mijn favoriete Facebookpagina is Humans of New York. Brian woont in New York en fotografeert mensen op straat. Hij interviewt ze ook en weet kort maar krachtig hun verhaal te vertellen. Elk verhaal is een cadeautje in mijn timeline. Veel Facebookvolgers reageren op de foto’s. Inmiddels heeft Brian een bestseller geschreven en is een veelgevraagd spreker.

Hoe kun je engagement verhogen?

Heb je even? Ik kan een boek schrijven over het verhogen van engagement, maar laat ik het bij een aantal simpele tips houden:

  • Kies een heel specifieke doelgroep. Je kunt niet schrijven voor iedereen, dus moet je een duidelijke focus hebben voor wie je schrijft.
  • Weet wat er leeft bij jouw doelgroep. Actualiteit is belangrijk. Kies voor wat op dat moment leeft bij jouw lezer. Ook als dat soms niet een directe verkoopactie oplevert. Gewoon even geëntertaind worden kan ook een behoefte zijn.
  • Luister, observeer en begeef je onder jouw doelgroep. Hoe consumeren zij nieuws? Met watvoor gadgets?
  • Vraag! Vraag lezers om te liken, retweeten of te delen. Of wat zij van jou willen zien of horen en luister naar het antwoord.
content navigatie tekstlinkjes in content zijn belangrijk

Content navigatie belangrijker dan menu

Een link in de tekst (content navigatie dus) is belangrijker dan in een menu. Hoewel het eigenlijk heel logisch klinkt had ik toch een klein ‘aha-moment’ toen ik dit artikel las.

Goede content navigatie

Zorg daarom dat de tekstlinkjes en knoppen op een pagina aantrekkelijk zijn voor de lezer. Wat de lezer aantrekkelijk vindt? De tekst, die hij op dat moment aan het lezen is! Als er iets in naar voren komt waar hij of zij meer over wil weten dan is een link op de juiste plaats een cadeautje.

Tekstlinkjes, die aansluiten bij interesse

Stel je voor dat je een blogpost leest over balkonplanten. Dan ben je sneller geneigd om op een link of knop te drukken, die in of direct naast de betreffende tekst staat. De reden hiervoor is dat je het gevoel hebt dat wat in of in de buurt van de tekst staat aansluit bij jouw interesses. De fruitbomen in het hoofdmenu spreken je dan veel minder aan dan de link naar tips over het verzorgen van geraniums.

Voorbeeld van een content navigatie link

content navigatie link

Voorbeeld van een content navigatie link

Dit moet je doen voor meer resultaat

De engagement met de tekst op de pagina is dus de belangrijkste motivatie om ook te kiezen voor navigatie in de content.

Zorg dat je op elke pagina een Call2Action (link of knop) hebt staan waarmee de bezoeker verder kan komen op jouw website.

En mijn menu dan? Die helpt jouw websitebezoeker vooral verder als de landingspagina (waarop hij binnen is komen vallen via Google of een link) eigenlijk niet is wat hij zoekt. Heb je een hond en zoek je een riem? Dan kun je terecht komen op de website van een dierenspecialist, maar dan op een pagina over kattenvoer. Dat zie je in een oogopslag en dan moet je altijd een beroep op het menu kunnen doen.

Bron: Why Content Navigation Links Matter More Than Menus

Wil je weten met welke simpele verbeteringen jouw eigen website verbeterd kan worden? In een content review geef ik je optimalisatie tips op maat.

Wat zelfs de beste webdesigners vaak vergeten

Als freelance copywriter werk ik regelmatig met een team van professionals. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan webdesigners, programmeurs, inter action designers en projectmanagers. Dat is inspirerend, motiverend en we houden elkaar scherp.

Optimaliseren bestaande websites

Als ik teksten schrijf voor bestaande websites valt het me vaak op dat iets heel belangrijks ontbreekt in het design of in de oude teksten. Dat is niet alleen in het design van zelfgemaakte websites door ondernemers. Ik zie het ook op websites, die door bekende internetbureaus werden gemaakt.

Door dit ontbrekende puzzelstukje in te vullen blijven bezoekers langer op jouw website en kunnen ze precies doen wat ze willen doen. Het is een kleine, maar belangrijke wijziging waarmee je een website snel kunt optimaliseren.

Zet op elke pagina een Call2Action

Wat vaak ontbreekt is een Call2Action, oftewel ‘C2A’. Op elke pagina van jouw website moet de klant een stapje verder kunnen. Zorg dus dat er altijd iets te klikken is aan het einde van een blogpost. Bijvoorbeeld een suggestie van een andere blogpost over hetzelfde onderwerp.

Bedenk dus een actie, die jij van de bezoeker verwacht op elke pagina. Wees niet ongerust, als de bezoeker iets anders wil dan wat jij aanbiedt, gaat hij via het menu alsnog naar de juiste pagina en klikt daar verder.

Een bezoeker komt niet altijd via de homepage op jouw website binnen. Misschien hebben ze op een link geklikt in een artikel en kwamen ze direct op een onderwerppagina of ze zochten in Google en die verwees direct naar de meest relevante pagina. Dan moet je ze dus altijd vanaf die pagina verder helpen. Net als tijdens een wandeling wil je ook tijdens de wandeling bordjes zien, waarbij je kunt kiezen wat jouw volgende stap gaat worden.

Dit moet je doen voor meer resultaat

Bekijk je eigen website en zorg dat op elke pagina een link of knop staat, die aansluit bij de interesse van de bezoeker. Plaats niet te veel knoppen, maar zorg wel dat er altijd één knop of link het meest opvallend is.

Wil je weten met welke simpele verbeteringen jouw eigen website verbeterd kan worden? In een content review geef ik je optimalisatie tips op maat.

Linus fiets

10 tips om Pinterest optimaal te gebruiken

  1. Gebruik meerdere dominante kleuren. Als je meer dan één dominante kleur gebruikt heb je 3x meer kans op repins.
  2. Vermijd gezichten. Pins zonder gezichten zijn populairder.
  3. Maximaal ⅓ van de foto als achtergrond. Veel achtergrond is niet populair.
  4. Rood, oranje en bruin zijn populairder dan blauw.
  5. Gebruik gemiddeld licht en kleur. Hele lichte en hele donkere pins zijn niet populair.
  6. Gebruik staande foto’s. Houd ongeveer een breedte van 750 pixels aan en dus 1125 hoog (2:3).
  7. Beste tijd om te pinnen is tussen 20.00-22.00.
  8. Maak veel borden met specifieke onderwerpen.
  9. Zorg voor variatie in de onderwerpen van je borden. Dus naast eiken keukens ook recepten.
  10. Formuleer een call2action in de omschrijving. Bijvoorbeeld ‘reken zelf uit wat jouw keuken kost’, ‘bewaar deze voor jouw nieuwe huis’ etc.

Bron: The Scientific Guide to Pinterest Marketing: How to Create Popular Images for More Pins and Better Conversion

Foto: Linus bikes plaatst foto’s van fans op hun Pinterest pagina